Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

η επόμενη μέρα...

schooliko.jpg


"...Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται στη νέα γενιά και στην κάθε οικογένεια τη δημόσια δωρεάν Παιδεία που έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα στηριγμένο στην ποιότητα και στην αξιολόγηση, όπου οι σύγχρονες υποδομές, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες θα είναι αυτονόητη καθημερινότητα στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, με φορητό υπολογιστή, ηλεκτρονικό βιβλίο και γρήγορη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε μαθητή και φοιτητή. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ως εργαλείο αναδιανομής του πλούτου και όχι ως μέσο αναπαραγωγής των κοινωνικών διακρίσεων και δημιουργίας νέων αποκλεισμών. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα συνδεδεμένο με την κοινωνία και την παραγωγή, που θα δίνει στους νέους μας όλες τις δυνατότητες να γίνουν ισότιμοι πολίτες της Ευρώπης.Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία,ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Από τον πρώτο χρόνο, από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η κυβέρνησή μας, η αύξηση αυτή θα φτάσει το 1 δις ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη διαρκή επιμόρφωση, την αντικειμενική αξιολόγηση, τη συμμετοχή και την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών. Θέλουμε τους εκπαιδευτικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την αναγέννηση της παιδείας...."


Μερικές γραμμές από το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, με τις οποίες νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι.


ή δεν ξέρω αν απλά κάποιους τους χαλάει τη βόλεψή τους .


Το θέμα φυσικά είναι αν θα τα "κάνει" ή θα την  "κάνει".


Ή τουλάχιστο να βρει τι φταίει τόσα χρόνια είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ και δεν μπορούν να γίνουν τα αυτονόητα.


Πιστεύω  ότι η Παιδεία είναι το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να αποκτήσει μια χώρα.


Πιστεύω ότι το υλικό που διαθέτει η Παιδεία θέλει επιδιόρθωση , ξεκινώντας από τους τσανακογλύφτες, καρεκλοβολεμένους της εκπαίδευσης,(και προφανώς κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια , όχι μόνο 6) , το ποσοστό των εκπαιδευτικών που μένει αδιάφορο απέναντι στη δουλειά του, το ποσοστό των μαθητών που μένει αδιάφορο απέναντι στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, το ποσοστό των στελεχών της εκπαίδευσης που τιμά το διευθυντικό του επίδομα για κατάχρηση και κατάκτηση εξουσίας.


Μπορεί να γίνει η δημόσια παιδεία εγγυημένη από το κράτος;


Μπορούν οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί(πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) να σταματήσουν αύριο τα ιδιαίτερα και  να αφοσιωθούν στο έργο τους τους για να γίνουν καλύτεροι και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα;


Μπορεί το σχολείο να μην αναγκάζει την οικογένεια να προσφεύγει στο φακελάκι της παραπαιδείας;


Μπορούν να υλοποιηθούν αναίμακτα  χρόνιες προτάσεις επιστημονικών συμμαζώξεων, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης;


Μπορούν, αν είμαστε λίγο ρομαντικοί ή λίγο εξωγήινοι .


 


(το ξαναδιαβάζω και λέω: τι λέω τώρα ο ...μπιπ;;;!!!)


(τώρα πάω να δώ μια ταινία να ξεσκάσω όπως το "πόλεμος και ειρήνη")


 (το επόμενο έργο είναι οι διευθυντές που γλύφαν τους προηγούμενους να αντικατασταθούν από τους διευθυντές που θα γλύφουν τους επόμενους)


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: