Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Το «googling» επιβαρύνει το περιβάλλον

Δύο αναζητήσεις στο Google παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ίσο με την ποσότητα που απελευθερώνει το βράσιμο μιας κατσαρόλας(...;;), σύμφωνα με επιστήμονα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο αμερικανός φυσικός Άλεξ Βίσνερ πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική επίπτωση του «googling», της αναζήτησης πληροφοριών στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας τη μηχανή της Google.

Σε δήλωση της, η εταιρεία ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα, προσθέτοντας ότι «η ενέργεια που απαιτείται για μια αναζήτηση στο Google είναι ελάχιστη». Πρόσφατη μελέτη στο σύνολο του τεχνολογικού τομέα, υπολογίστηκε ότι η επίπτωση του στο περιβάλλον είναι ίση με αυτή του αεροπορικού κλάδου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Βίσνερ, μία τυπική αναζήτηση στο Google παράγει επτά γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Κάνοντας ακόμη μία αναζήτηση, η ποσότητα διπλασιάζεται και ισούται με την αντίστοιχη που απελευθερώνεται όταν χρησιμοποιούμε μία κατσαρόλα.

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας του Χάρβαρντ, οι εκπομπές αυτές προέρχονται από την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του υπολογιστή και από την ενέργεια που δαπανούν τα κέντρα δεδομένων της Google σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, κάθε δευτερόλεπτο χρήσης του Διαδικτύου, ένα άτομο παράγει 0,02 γραμμάρια εκπομπών άνθρακα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: