Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Είσαι άτακτη, συλλαμβάνεσαι»-ιδέες από τη Δύση


xeiropedes.jpg


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ


Στις αρχές Φεβρουαρίου, η 12χρονη Αλέξα Γκονζάλες, μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο του Κουίνς της Νέας Υόρκης, συνελήφθη μέσα στο σχολικό κτίριο από ένοπλους αστυνομικούς που της φόρεσαν χειροπέδες και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς.

Το έγκλημά της; Εγραψε με μαρκαδόρο πάνω στο θρανίο της «από εδώ πέρασε η Αλέξα». Εκατοντάδες μίλια βορειότερα, τις ίδιες μέρες, ο 15χρονος Μπλέικ Ρόμπινς, μαθητής στο Μέριον της Πενσυλβάνιας, οδηγήθηκε επίσης σιδηροδέσμιος στο αστυνομικό τμήμα επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή της δασκάλας του.

Δύο «μεμονωμένα» περιστατικά που απασχόλησαν την τοπική ειδησεογραφία, έφτασαν μαζί με μερικά παρόμοια που προστέθηκαν λίγες μέρες αργότερα, ώς τα πρωτοσέλιδα των πανεθνικών αμερικανικών εφημερίδων. Κοινή απορία των δημοσιογράφων που συνέταξαν τα σχετικά ρεπορτάζ: μήπως το παρακάνουμε; Και πιο συγκεκριμένα, μήπως το πνεύμα της διαβόητης «μηδενικής ανοχής» που πνέει στις κακοτοπιές της κοινής ποινικής παραβατικότητας δεν πρέπει να απλωθεί και στις σχολικές αυλές;



Η απάντηση ήταν προφανής και διατυπώθηκε κυρίως από τους δικηγόρους των οικογενειών των συλληφθέντων μαθητών - φυσικά και το παρακάνανε. Ακόμη και οι μεγάλες οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως η ACLU, έσπευσαν να προσθέσουν τη δική τους αγανάκτηση για το νέο φαινόμενο αστυνομοκρατίας που χτυπά, αυτή τη φορά, τη μαθητική κοινότητα στις ΗΠΑ. Ακόμη και το CNN μετέδωσε ότι τα περιστατικά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά χαρακτηριστικά μιας ανησυχητικής τάσης αστυνομικής αντιμετώπισης της αταξίας των μαθητών στα σχολεία. «Οι διευθύνσεις των σχολείων και η αστυνομία παρατράβηξαν το σχοινί και αντιδρούν υπερβολικά στη μη βίαιη παραβατικότητα των νέων» μετέδωσε το CNN, καταλήγοντας: «Συλλαμβάνουμε παιδιά, ενώ θα έπρεπε το πολύ πολύ να τα στείλουμε στο γραφείο του διευθυντή».

Ενστολοι στα σχολεία

Ομως, η πραγματική είδηση προέκυπτε παράλληλα με την περιγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών, και ήταν η αποκάλυψη ότι η αστυνομία αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο παιδονόμου μέσα στις σχολικές αυλές. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομίας της Ν. Υόρκης (NYPD), που από τη συνολική δύναμη των σχεδόν 46.000 ενστόλων, μια στρατιά 5.147 ανδρών ενταγμένων στο «προσωπικό σχολικής ασφαλείας» ήταν έτοιμοι να φορέσουν χειροπέδες στους άτακτους μαθητές, με τον ίδιο ζήλο που το κάνουν στους ενήλικες ποινικούς εγκληματίες οι συνάδελφοί τους. Κι όπως προειδοποιούσε η Ενωση Πολιτικών Δικαιωμάτων Ν. Υόρκης, «η NYPD αναλαμβάνει συγκεκριμένο και διευρυμένο ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Το χειρότερο ήταν ότι εμφανίστηκαν διευθυντές σχολείων που δήλωναν ανίκανοι να ελέγξουν τις «επιχειρήσεις αρετής» των αστυνομικών στις σχολικές αυλές. Η οργάνωση «Στοπ στις Πρώιμες Φυλακίσεις» που εδρεύει στο Λος Αντζελες, πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Η παρουσία μπάτσων στα σχολεία ανοίγει την πόρτα στην ποινικοποίηση της μαθητικής συμπεριφοράς, και περιστατικά όπως σκασιαρχείο, μικροτσακωμοί και καθυστέρηση προσέλευσης, θα αντιμετωπίζονται με χειροπέδες» κατήγγειλε. Υπερβολές; Η Αλέξα Γκονζάλες δεν θα το 'λεγε.

πηγή:  Κυριακάτικη Ε

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=138777

Δεν υπάρχουν σχόλια: