Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ποιος τα πήρε βρε γυναίκα τα λεφτά (δις ή δισ…)



 



  

pontiki222.jpg



                          

 


Σκύλος γενού και δάγκανε…    


Κ. Βάρναλης        


 


«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Ενεργητικό του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ανερχόταν στα τέλη του 2000 στα 233 δισ. ευρώ. Μετά από 2,5 θητείες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στα τέλη του 2009, το σύνολο του Ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο συνολικός πλούτος που έχουν ενθυλακώσει οι τράπεζες, υπερδιπλασιάστηκε και εκτοξεύτηκε στο αστρονομικό ποσό των 579 δις. ευρώ! Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 148% έναντι του 2000. Όση ακριβώς είναι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, κοντά στα 300 δισ., τόση (και ακόμα παραπάνω!) είναι η αύξηση του αμύθητου πλούτου που ομολογούν ότι απέσπασαν οι τράπεζες μέσα στην αντίστοιχη δεκαετία!


Οι ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!) και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Άλλοι τις κάνουν...


Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες, από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%)»».


Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία που δείχνουν όνομα και επώνυμο αυτών που έφαγαν ή κατέχουν τα λεφτά έχουν δημοσιευθεί αναλυτικότερα. Δεν νομίζουμε ότι θα διαψευστούν ποτέ. Απλά δεν θα ασχοληθούν. Αυτό που τους απασχολεί τώρα είναι πως θα πάρουν όλο και πιο αντιλαϊκά μέτρα, πως θα αφαιμάξουν τους εργαζόμενους και θα «ξαναστηρίξουν» το ντόπιο και διεθνές («υγιές» ή διαπλεκόμενο) κεφάλαιο.


Μετά το 1ο κρύο ντους από τον πρωθυπουργό ακόμα και το 2ο δεν είναι τίποτα μπροστά στον κυκεώνα 3μηνων κυμάτων μέτρων που θα εξαγγείλει. Με την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας (1,7 δισ. €), την αύξηση 2 μονάδων στο ΦΠΑ (1,3 δισ. €) και την αύξηση του ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κτλ (1,1 δισ. €), εξοικονομεί «ψίχουλα» για την «εθνική οικονομία» δημιουργώντας όμως πρόβλημα στους πολλούς.


Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα θα μείνουμε αδρανείς; Αν κάποιοι νομίζουν ότι στην καταιγίδα δεν θα βραχούν είναι απλά αιθεροβάμονες. Αν όμως, συνειδητά αφού είναι γνώστες πλέον, αδιαφορήσουν, δεν αντιδράσουν ή φοβηθούν, αναλογίζονται τι παρακαταθήκη αφήνουν στις επόμενες γενιές; Τι παρέλαβαν και τι παραδίδουν; Αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Δεν πρέπει να έχουν την συνένοχη σιωπή μας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Μαρτίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.


 


 


 


 


για την αντιγραφή:Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: