Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

διαχωρισμός ΠΕ04 -τρέχουν όλοι;


pigeon





το να κάνει ο καθένας αυτό που ξέρει καλύτερα είναι αυτονόητο , ιδιαίτερα  στην εκπαίδευση.

Χρόνια τώρα οι χημικοί δίδασκαν φυσική και οι βιολόγοι χημεία για να συμληρώνουν ωράριο.Ιδιαίτερα στο Λύκειο που χρειάζεται και διάβασμα τα πράγματα για πολλούς ήταν δύσκολα, με αποκορύφωμα  την εποχή του πολλαπλού βιβλίου (2001), όπου έτυχα με 11 αντικείμενα και ένα τόνο βιβλία που ακομα μέχρι σήμερα δεν πρόλαβα να ανοίξω.

Ο διαχωρισμός των κλάδων ΠΕ04 δημιουργεί από φέτος νέα διδακτικά δεδομένα.Στα μεσαία-μικρά σχολεία υπάρχει ένα μίνιμουμ ωρών φυσικής για φυσικούς αλλά χημικοί, βιολόγοι χρειάζονται οπωσδήποτε την συνδρομή γειτονικών σχολείων για συμπλήρωση ωραρίου. Γεωλόγοι έχουν καταργηθεί από τα Λύκεια εδώ και καιρό αλλά ο διορισμός ΠΕ με ολιγόωρες αναθέσεις κάνει τελικά όλους τους ΠΕ04 να τρέχουν.

Τα σχολεία των φιλολόγων και μαθηματικών(μαζί με θεολόγους-γυμναστές) στην Ελλάδα είναι χρόνια γεγονός αλλά με την διαίρεση των μαθημάτων ΠΕ04 οι φυσικοί με σαφώς περισσότερες ώρες παραγκωνίζουν τους υπόλοιπους ΠΕ04 σαν φτωχούς συγγενείς.Το να γυρνάει ένας καθηγητής βόλτες σε δυό τρία σχολεία να συμπληρώνει ωράριο είναι απεχθές και ιδιαίτερα στην επαρχία αντιοικονομικό και δύσκολο.

Οικονομολόγοι , κοινωνιολόγοι, τεχνολόγοι, βιολόγοι , χημικοί, γαλλικών, γερμανικών απολαμβάνουν περισσότερο από όλους τα αγαθά της γενικής παιδείας από την ανάποδη και από ότι δείχνει το μέλλον χρειάζονται να ξέρουν τουλάχιστο μηχανάκι για το νέο ντελίβερυ γνώσης.

Λύση θα ήταν αν στο υποχρεωτικό ωράριο έμπαιναν και οι εργασίες του σχολείου έτσι ώστε...(χα χα καλό έ;!)

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: